8.09.2013

Bulgaristan'da gösteriler ve Oreşarski planı

50 günü aşkın süre devam eden sokak gösterileri, meclisin tatile girmesiyle azaldı. Öte yandan, göstericilerin istifasını istediği başbakan Oreşarski, ekonomik krize karşı tasarladığı eylem planını hayata geçirmekte kararlı. 

Ekonomik krizdeki Bulgaristan'da meclis, protestolar arasında yaz tatiline girdi. Başkent Sofya'da parlamento binası önünde 2 aydır süren gösteriler yüzünden ülkede tansiyon hayli yüksek. Son olarak parlamento kuşatılmış, milletvekilleri saatlerce meclis binasında mahsur kalmıştı. Plamen Oreşarski hükümetinin yaptığı tayin ve attığı adımlara karşı çıkan muhalifler, ülkenin krize sürüklendiğini savunuyor.
Daha şeffaf bir sistem, mevcut durumun değişmesi, yolsuzluk ve usulsüzlüklere karışmış kişilerin siyasetten çekilmesini isteyen göstericiler, yaz tatil dönemlerinde de eylemlerini sürdürmekte kararlılar... İstifa ve erken seçim talepleriyle gösteri düzenleyen bir grup, milletvekillerinin tatile çıkmasına da tepki olarak ilginç bir eylem yaptı. Milletvekillerinin yaz planlarını bozmak isteyen protestocular, kurdukları şişme havuza mayolarıyla girerek meydana tatil merkezi görüntüsü vermeye çalıştı.
Yapılan açıklamalar, 32 günlük yıllık izne ayrılan milletvekillerinin yaz tatilinde de rahat olamayacağını gösteriyor. Göstericiler, siyasilerin tatilini geçirdikleri Karadeniz sahilindeki Evksinograd devlet rezidansını da kuşatma sözü verdi. Milletvekilleri 32 günlük tatilin ardından 4 eylülde işbaşı yapacaklar.

BAŞBAKAN OREŞARSKİ'NİN PLANI

Bulgaristan'daki göstericilerin hedefinde Plamen Oreşarski başkanlığındaki hükümet de var. Tüm eleştirilere ve istifa çağrılarına rağmen hükümet görevi sürdürmekte kararlı... "Devletçilik, gelişme, adalet"  başlığı altında hazırlanan ve "Oreşarski Planı" adı verilen tedbirler paketi, hayata geçmesi durumunda, 31 Aralık 2013 yılına kadar yürürlükte kalacak. Oreşarski planındaki ekonomik, sosyal ve siyasi tedbirler; Bulgaristan'daki gerginliği yatıştırmayı ve ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor.
Ayrıca darboğaza giren küçük ve orta ölçekli işletmelere ivme kazandırmak,  çiftçiye destek ve Avrupa Birliği fonlarının adil ve şeffaf kullanımı da hedefler arasında. Plana göre; küçük ve orta ölçekli tarım çiftçilerine 1500 Euro'ya kadar devlet yardımı öngörülüyor.
Ayrıca küçük ve orta ölçekli işletmelere de ruhsat ve izin konularında kolaylık sağlanması ve üretimin teşvik edilmesi planlanıyor. Plana göre; Kozloduy nükleer elektrik santralinin eski ünitelerinden 5. ve 6. blokların çalışma süreleri uzatılacak ve devredışı bırakılmayacak. Sözkonusu plan, pek çok sosyal yardımı da ihtiva ediyor. Mesela, genç öğretmenleri teşvik etmek için sabit maaş ve sosyal yardım teminatı sağlanıyor. "Oreşarski Planı" milletvekilleri tatile çıkmadan önce bakanlar kurulunca onaylandı. Bu sene sonuna kadar atılacak adımları ihtiva eden eylem planı, parlamentonun yeniden açılmasıyla Meclis'de oylanacak.

Kaynak: Kuzey  Haber Ajansı

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa